tiistai 10. joulukuuta 2013

25/11 - 8/12

Tjaba!

De senaste två veckorna har igen gått hastigt - med de vanliga aktiviteterna.

Förra veckans fredag åkte vi till Susanne för att hämta bilen; Under presenningarna låg den röda fina Heisenberg. Vi drack en kopp kaffe, men startade sen hemåt för resan dit hade tagit ganska länge på grund av en ovanlig fredagsrusning. Pontus körde bilen till garaget medan Johanna handlade nachotillbehör. Sen njöt vi av den nya vännen: House of Crds.


 På lördagmorgon steg vi upp tidigt och Pontus åkte till T-centralen för att ta emot fare. Johanna stannade hemma för att förbereda frukosten och hamnade att baka ananaskaka eftersom butiken inte ännu var öppen. Efter morgonmålet promenerade vi i det fina pigga solskenet via Skinnarviksberget och Monteliusvägen upp till Gamla Stan till Postmuseét. I Postmuseét fick man bekanta sig med Sveriges posthistoria från 1636 när det svenska postverket skapades. Man fick fotografera sig själv i gamla postuniformer och lära sig hur man måste skriva adressen så att posten går fram. Det finns också en spännande tillfällig utställning Svenska Hemligheter, där folk fått skicka in sina hemligheter anonymt till museét för att visas på denna utställning.













Efter besöket till museét var vi lite hungriga, gick mot Stortorget och på vägen vek in till Mäster Olofsgården på Svartmannagatan för att käka rejäla goda baguetter. Sen fortsatte vi till Stortorgets julmarknad som var fullpackad med människor och fick inte fram någon som helst julkänsla hos oss trots de julsånger som spelades i högtalaren och varm glögg som såldes i de små vagnarna.
Vi promenerade lite omkring i Gamla Stan och tillbaka till Söder. På Horsgatan kikade vi in i skobutiker för att hitta vinterskor åt Toje - och vi lyckades!

Vi kom hem via Magnolia - vi var ju tvungna att låta Toje smaka en av de speciella ölearterna - och  killarna njöt av bastun efter flera timmar ute i kyla och rusk. Sedan var det dags att ta sig ner till Texas Longhorn vid Horstull för att njuta av deras saftiga biffar, rolig stämning, vin och några Irish Coffee. Vi trivdes flera timmar där och gick lugnt hem via Mälarstranden i den rofyllda mörka kvällen. Hemma satt vi och pratade tills det var dags att sova.






Söndagmorgon åkte vi tunnelbana till Slussen och hoppade på Djurgårdsfärjan, som tog oss till Djurgården - där Skansen var det första målet. Vinden var ganska kall och kraftig och efter att ha hälsat på de rara djuren och slukat ner varm korv och tunnbrödsrulle med långkokt fläskkarré var det rätt skönt att promenera till Spritmuseéts värme. Museét var ganska interaktivt, men tyvärr mycket ytligt och gjort med ett smalt perspektivt - så det bästa kanske var värmen. Därifrån tog vi bussen till Karlaplan och från Karlaplan tunnelbanan till Slussen. Vid Karlaplan fick vi först vänta en god stund på ett tåg, och när det äntligen kom var det helt fullproppat så fick vi vänta på det nästa som också var fullt men där fick man ändå plats - och allt detta på grund av en klottrare som hade blivit skadad inne i tunnlarna någonstans.





Framme vid Slussen gick vi till Oliver Twist.  Vi åt smaskiga hamburgare (fastän ingenting att jämföra med Flippins!) och hjort. Med mätta magar promenerade vi hem, där vi satt en stund och följde sen fare till Arlanda Express. En trevlig helg avrundades hemma med House of Crutch.


Tåg till Johannas jobb

Julposten har fått sin egen låda
På tisdag besökte Johanna frissan och Pontus var efter vinterringar till bilen.

Fredag var en spännande dag - vi hade fått inbjudan till Finlands självständighetsdags mottagningen i Finlands ambassad i Stockholm. Detta berodde nog mer på Pontus mammas kontakter än på våra prestationer som finnar i Sverige, men i alla fall var vi mycket glada över äran. Vi slutade jobben lite tidigare för att klä opp oss fint. Johannas hår var krånligt - förstås.
Vid fem tiden var vi framme i ambassaden, lämnade rockarna i garderoben och klev upp stentrapporna till andra våningen i det fina huset, där vi blev hälsade av herr ambassadör med fru. Vi tog ett glas mousserande och fortsatte vidare. Det var mycket folk och ganska varmt redan i början. Det fanns servering med coctailtilltugg, Brunbergs godis och vin. Vi traskade omkring, njöt av serveringen och stämningen. Det bästa var säkert att märka att vi var alla helt vanliga människor där.
När klockan närmade sig åtta, började alla lämna lokalen och så gjorde även vi.
I snöyran gick vi till andra sidan av Gallerian till puben M5, där vi fortsatte självständighetsfirandet i tecken av öl, vin, pasta carbonara och bakad potatis med räkröra.
Därifrån åkte vi till Mariatorget för vi hade planerat att ta oss via Magnolia. Där höll de på att stänga men tack vare den trevliga personalen öppnades baren ännu för att servera oss dryck.







Sen tänkte vi gladeligen fortsätta kvällen i Pub Zinken - dock hem via för att byta kläder - men blev positivt överraskade på vägen när vi såg en finska flagga viftande på väggen av ett höghus. Vi hälsade trevlig självständihetsdag åt människorna utanför huset och blev inbjudna till festen som ordnades av tidningen Ruotsin Suomalainen - en tidning som publiceras på finska och som koncentrerar sig på ärenden som gäller sverigesfinnar. Stämningen var glad, vinbaren var öppen och för första gången under året fick vi sjunga karaoke. Klockan tolv tog denna fest slut och sen var det dags att gå hem och byta och fortsätta till Pub Zinken - som också precis skulle stänga, men till all tur fick vi igen ännu beställa ett par.
Det var en fin och händelsefull dag! Det var kanske också känslomässigt den starkaste och mäktigaste på länge, man kände sig mycket mer stolt över att vara en finländare än man oftast gör - till och med jämfört med självständighetsdagar i Finland. Grattis ännu en gång, Finland!



Lördag var - det säger sig säkert självt - en mycket lugn dag på soffan framför tvn och med chips och pizza.
På söndag åkte vi sen till Liljeholmen i hopp om att hitta några gåvor, men blev sura på de stressade människorna och kom hem tillbaka ganska snabbt. Sen lagade vi fyllda ugnstomater och åkte senare på kvällen till Gamla Stan. Där var det lugnt och mycket vackert. Julmarknaden på Stortorget var mycket mysigare nu. Det var i princip bara vi två som stod där på den belysta slottsbacken. Vackert. Vi promenerade till Finska kyrkan, bakom den öppnades den åttonde luckan av den levande julkalendern i Gamla Stan, som har orgarniserats redan flera år. När fönstret öppnades fick vi höra några vackar låtar spelade på flöjt och en julsaga. Det var trevligt! Sen åkte vi hem för att mysa med tv-program, mögelost, pepparkakor och glögg.



Man börjar bli mycket medveten om det att tiden här snart tar slut - det är vemodigt och sorgligt att lämna den här fina staden: fastän Stockholm är nära så blir det aldrig ändå samma att besöka den. Självklart är det också fint att komma hem till Finland, vara nära alla kära och börja med nya utmaningar. Vi längtar mycket efter julsemestern då man har tid att ta farväl av alla våra favoritställen.

Några favoritsaker:
Dryck: Ramlösa Kiwi, Punk IPA -öl, rött vin, mjölk
Mat: kebab från Södergrillen, pizza från Platini
Frukost: fil, bärsmoothie, kaffe
Idrott: Jennys bodypump
Tv: Solsidan, Sommartider och Partaj, Netflix
Färggranna antikljus från Rebuplic
Chips med ofta varierande säsongsmak
Skumgodis
Eld i kaminen

Ciao då!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti